Detta är orientering

Foto: www.orientering.se

Foto: www.orientering.se
 

Orientering innebär att utövaren på sin väg mellan start och mål ska besöka ett antal kontroller, utan andra hjälpmedel än karta och kompass. Start, kontroller och mål ska vara angivna på kartan och markerade i terrängen.

Av orienteringens fyra grenar är det orienteringslöpningen, eller kort och gott orientering, som är ursprungsidrotten och är även den gren som samlar största antalet utövare. 

Orienteringslöpning- OL

Skidorientering- SkiO

Mountainbikeorientering- MtbO

Precisionsorientering- PreO

På Orientering.se läser du mer om hur orientering funkar - bland annat om kartan, karttecknen, hur kompassen fungerar och om olika skalor. Du får också bra orienteringstips och exempel på lämplig orienteringsutrustning.

Det finns fem individuella distanser för orienteringslöpning, sprint, medel, lång, ultralång och natt.

Sprint är den kortaste och mest intensiva. Många kontroller, snabba beslut, små marginaler. Enkel orientering som bli svår pga den höga farten. 15 min segrartid. Sker oftast i  stadsmiljö.

Medel många kontroller, snabba beslut och tekniskt utmanande. Segrartider runt 30 min.

Lång präglas av längre sträckor där vägvalen är avgörande. För eliten är det upp emot 90 min-segrartid och 17 km.

Ultralång den längsta och tuffaste distansen där fysik och vägval är avgörande. Segrartider på 2 till 3 timmar.

Natt den mest mytomspunna distansen. Liknar långdistansen med långa sträckor och där vägval är avgörande moment. Svåraste möjliga orientering som ger en skön känsla att behärska. Gäller att förenkla och var noggrann med riktningen.

Utöver de individuella distanserna finns stafetter med allt ifrån 2 till 25 löpare, mestadels dam- och herrklass men finns även mixade stafetter.