Detta är längdåkning

Foto: www.skidor.com

Foto: www.skidor.com

Längdåkninglängdskidåkning eller skidlöpning kallas skidåkning i preparerade spår. Det finns många olika tävlingsformer i längdskidåkning. Det varierar på olika distanser, mass-, jakt-, intervallstart och sprint i klassisk stil eller fristil.

För att åka längdskidor behöver man ett par skidor, pjäxor och stavar. Skidorna ska också vallas. Om man åker klassiskt behöver man glidvalla på främre och bakre delen och fästvalla under mitten. Skidor för fristilsåkning vallas endast med glidvalla. Stavarnas längd ska vara anpassade för kroppslängden men också den stil man åker. Ett par klassiska stavar är kortare än stavarna för skating. 

Klassiska skidor - för att kunna få fäste behövs först och främst ett par skidor som har rätt spann. För den som helt vill låta bli valla finns det en skidtyp som kallas skinns. Den har en stighud i spannet där man på vanliga skidor lägger vallan. 

Skateskidor - för fristil, även kallad skate, har man skidor som bara kräver glidvalla. En tydlig skillnad mot de klassiska skidorna är att skateskidor är hårdare. Skidorna är också något kortare.

Rullskidor - är korta skidor med hjul som man åker på asfalt med. Klassiska rullskidor har en broms som gör att hjulen inte kan rulla bakåt. Det gör att man kan åka diagonalt och köra stakning med frånskjut utan problem. För skateåkning finns rullskidor, med hjul som är större och smalare.

Valla för både fäste och glid - de två typerna av valla som finns för längdåkning är fästvalla och glidvalla. Det finns också tejpremsor med fästvalla för den som inte vill hålla på med burkar och klistertuber.

Pjäxor och bindningar - när man åker längdskidor behövs särskilda skor och bindningar som matchar. För klassisk åkning har man skidskor som är lite mjukare, framför allt i tådelen för att kunna gå upp på tå och göra frånskjut. För skating har man höga skidskor som går ca 1-2 dm upp på vaden. Det är för att man vill ha lite mer stabil rörelse när man skjuter skidorna ut åt sidan för att få fart.

Det finns två typer av bindningssystem som kan vara bra att känna till. SNS är ett system som passar till skor från Salomon, Atomic och Oneway. NNN heter ett annat system och det används för skor från Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus. 

 

På Svenska Skidförbundet finns korta och konkreta filmer med tekniktips att använda i skidspåret. 

https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/Utbildning/Skideoteket/Skidteknik/