Coronavirus och ASOK

  • 13 mar 2020

Om Coronaviruset och hur det påverkar ASOKs verksamhet.

2020-03-26

Med anledning av spridning av Coronavirus (Covid-19).

Översikt

Med utgångspunkt från läget just nu (26/3) planerar ASOK att genomföra alla egna aktiviteter under våren, dvs träningar, nybörjarkurs samt motions-OL/GP med de restriktioner och rekommendationer som finns från myndigheter och idrottsförbund. Se mer detaljer nedan och i länkar.

Information

Alvesta SOK följer alla direktiv och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och idrottsförbunden. Vår fokus i rådande situation är att bidra till att förhindra spridningen av coronaviruset i allmänhet men givetvis även med omtanke för våra medlemmar och ledare.

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten, men vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas för att minska risken för spridning av covid-19. Träning utomhus är att föredra.

ASOK kommer att genomföra egna träningar och nybörjarkurs som planerat, enligt de råd som ges av Folkhälsomyndigheten:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • I möjligaste mån kom ombytt till träningen och duscha/byta om hemma.
  • Hålla avstånd på träningarna och undvika kroppskontakt.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. 
  • Städa oftare toaletter och ytor som många tar i.

Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/trana-garna-men-gor-det-sakert/

Smålands OF rekommenderar att deltagare över 70 år inte bör delta på tävlingar och gemensamma träningar utan träna enskilt.

Källa: https://www.svenskorientering.se/Distrikt/smalandsorienteringsforbund/Nyheter/nyheterfransmof/smalandsofbeslutomklubbtraningarochkursverksamhet/

Alla distrikts- och nationella tävlingar är inställda t o m april. Vad som kommer gälla därefter och för t ex SM-sprint i Växjö, Tjoget och O-Ringen är ännu inte beslutat.

Källa: https://www.svenskorientering.se/forbundsinfo/Policydokumentochinformations-skrifter/Coronavirusetochorienteringen/

Smålands OF uppmuntrar till arrangemang av Närtävlingar i alla delar av Småland. ASOK bedömer därför att vår planerade Motions-OL/GP den 13 maj kan genomföras som planerat enligt de restriktioner och rekommendationer som ges av myndigheter och idrottsförbund.

  • Närtävlingar är öppna för högst 300 deltagare från distriktet, dvs Småland och för orienterare som finns i närområdet av tävlingsplatsen.
  • Ingen direktanmälan tillåts utan endast föranmälan via Eventor.
  • Viktigt att se till att det finns toaletter med god hygien samt tvål/vatten/handsprit. Ta bort det som är ”gemensamt” som dusch, marka, resultattavlor, barnpassning etc.

Källa: https://www.svenskorientering.se/Distrikt/smalandsorienteringsforbund/

//Styrelsen ASOK

 

--------------------------------------------------------------------------------------

2020-03-18

Smålands OF genomförde 17 mars ett extrainsatt styrelsemöte där man tog beslut om tävlings- och träningsverksamheten i Småland under april 2020

SmOF beslut och rekommendation angående tävlingar i april 2020

och följande rekommendationer avseende klubbträningar, nybörjarkuser mm.

SmOF rekommendationer för träningar och kurser 17 mars 2020

I sammandrag säger SmOF:

  • Alla OL nationella/distriktstävlingar under april månad ställs in. Beslut för maj kommer senare.
  • SmOF uppmuntrar till arrangemang av närtävlingar i alla delar av Småland. Närtävlingar är öppna för högst 300 deltagare från distriktet och för orienterare som finns i närområdet av tävlingsplatsen. Ingen direktanmälan tillåts utan endast föranmälan via Eventor. Viktigt att se till att det finns toaletter med god hygien samt tvål/vatten/handsprit. Ta bort det som är ”gemensamt” som dusch, marka, resultattavlor, barnpassning etc.
  • Deltagare över 70 år bör inte delta på tävlingar och gemensamma träningar utan träna enskilt. Detta beslut grundas av att SOFT följer en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att begränsa de sociala kontakterna.
  • SOFT uppmanar att tänka igenom hur träningar och träffar i klubbstugan arrangeras. Även på träningar och klubbträffar gäller det att hålla avstånd, hålla god hygien och att följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Vi uppmanar dig (aktiv, tränare, förälder/anhörig) att:
    • Stanna hemma från träningen vid minsta tecken på virusinfektion (hosta, snuva, feber, andningspåverkan, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk).
    • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
    • I möjligaste mån komma ombytt till träningen och duscha/byta om hemma.
    • Hålla avstånd på träningarna och undvika kroppskontakt.

ASOKs fokus i rådande situation ska vara att bidra till att förhindra spridningen av coronaviruset i allmänhet men givetvis även med omtanke för våra medlemmar och ledare.

Uppdateringar sker hela tiden och läget kan förändras snabbt. 

//Styrelsen

--------------------------------------------------------------------------------------

2020-03-13

 

Onsdagen den 11 mars tog regeringen beslut om att förbjuda större evenemang (allmänna sammankomster och offentliga tillställningar) med över 500 personer.

Riktlinjerna från SOFT och RF är att hindra, minska och begränsa smittspridningen och nyckeln är att orienteringen tills vidare begränsar sina arrangemang till mindre, lokala sammankomster. Resande bör generellt hållas nere, liksom situationer där deltagare kommer tätt inpå varandra.

Skidförbundet har beslutat att ställa in alla skidtävlingar.

Enligt beslut från SOFT är tävlingar tills vidare endast öppna för aktiva boende i aktuellt distrikt och aktiva som representerar en klubb från aktuellt distrikt. ASOK får alltså enbart delta på tävlingar i Smålandsdistriktet.

Ingen orienteringstävling bör ha fler än 300 tävlingsdeltagare.
Vad som kommer gälla för O-Ringen är ännu inte beslutat.

Våra egna arrangemang under våren, dvs träningar, nybörjarkurs och motions-OL/GP planerar vi i dagsläget att genomföra som planerat, men vi följer såklart vidare information från myndigheter och idrottsförbunden.

ASOK uppmanar alla som inte känner sig helt friska stanna hemma från träning, tävling eller annan föreningsträff. Om någon är orolig eller själv ingår i riskgrupp eller har närstående i riskgrupp väljer man själv om man vill delta eller inte.

Stanna hemma om du har symtom

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. 

Detta kan du göra för att undvika smitta

  • Tvätta händerna ofta, med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Undvika att röra vid ansikte eller ögon
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra.

Mer information från idrottsförbund och myndigheter:

 //Styrelsen